11 oktober, 2018

Werkzaamheden veiligheidspaviljoen op strand Lichttorenplein

veiligheidspostOp 27 november 2017 gingen de werken van start aan de veiligheidspost op het strand aan het Lichttorenplein. Het project kadert binnen het Masterplan Strand en Dijk. Dit nieuwe gebouw zal een hoofdredderspost, een uitvalsbasis voor de strandpolitie, een eerstehulppost en een sanitair gedeelte omvatten. De kostprijs van het gebouw bedraagt 1 544 000 euro.  Er is de afgelopen maanden bijzonder veel werk gekropen in de gelaagde wandopbouw van het gebouw. Om de garantie te kunnen bieden dat de gekozen opbouw zal weerstaan aan de toekomstige zware omstandigheden zijn er ook allerhande proeven uitgevoerd en mock-ups gemaakt. De reden dat alles onder een tent wordt opgebouwd is om te verzekeren dat aan de klimatologische omstandigheden voldaan wordt om tot het meerlaags spuiten van de kunststof polyurea toe te komen. Heel belangrijk hierbij was dat tijdens het bouwen gekozen werd voor materialen met een zo laag mogelijk vochtgehalte.

Vorige week is coatingspecialist gestart met het primeren van de gehele structuur en aanbrengen van de verschillende mid-coats waarop uiteindelijk de gele kleur wordt aangebracht. Ondertussen is bij de schrijnwerker al heel wat werk verricht om, zodra de tent verdwijnt, verder te kunnen werken met het installeren van het reddersnest en top van de mast en het op maat gemaakte interieur. 

De plannen voor de buitenaanleg worden momenteel in uitvoeringstekeningen omgezet zodat deze werken vlot kunnen aansluiten. Er is voor dit unieke project gekozen voor een slow-and-steady aanpak om kwaliteit te verzekeren bij oplevering. De veiligheidspost zal in het najaar voltooid zijn. Daarna zullen de technieken in het gebouw enkele maanden proefdraaien. Tegen het voorjaar kunnen de hoofdredder en zijn adjunct er dan hun intrek nemen om het nieuwe reddersseizoen voor te bereiden en te coördineren.  Zij krijgen later ook assistentie van de strandpolitie.

Speels paviljoen

Het ontwerp voor de nieuwe infrastructuur is van de hand van het Gentse architectenbureau Compagnie O en de Nederlandse architect en beeldend kunstenaar John Körmeling. In plaats van te kiezen voor een gebouw op de dijk met uitzicht over het volledige strand, ontwierpen zij doelbewust een speels paviljoen op het strand dat mooi integreert met de omgeving. Door de plaatsing van het paviljoen op het strand in plaats van op de dijk, wordt het open zicht vanop het Lichttorenplein en de dijk behouden

De hoofdredderspost zal door de zomerse gele kleur en het ontwerp een bepaalde licht- en luchtigheid uitstralen. De context (wind, zilt, zon en zand) zorgt er wel voor dat er voor specifieke duurzame materialen werd gekozen. De draagstructuur is opgebouwd uit een stalen skelet van kolommen en balken afgewerkt met staal en cementgebonden plaatmateriaal. Voor de afwerking werd gekozen voor polyurea, een lak die door middel van een hotspraytechniek wordt aangebracht. Deze techniek gebruikt men ook vaak voor het lakken van schepen. Aangebracht op een harde ondergrond is het zeer krasvast. Krassen zijn herstelbaar en graffiti is chemisch verwijderbaar.

Zien en gezien worden

Overzicht is voor een hoofdredderspost natuurlijk zeer belangrijk. Daarom komt er bovenop de ronde basis een reddersnest. Het is opgevat als een transparant volume dat een drietal meter boven de dijk zal uitkomen. Op die manier behoudt het publiek opnieuw zicht op zee. Vanuit het reddersnest zullen de redders 360° uitzicht hebben op het volledige strand-, zee- en dijkgebeuren. Het zal mogelijk zijn om de 12 reddingsposten vanuit dit centrale punt te overzien. Het reddersnest kun je bovendien al van ver op het strand zien. Op die manier kan men zich bij een ongeval snel tot de juiste plek wenden. Binnen het paviljoen bevinden zich 5 clusters. Naast het reddersnest komt er een coördinatie-, leef- en vergaderruimte, een EHBO-post, ruimte voor de strandpolitie en publiek sanitair.

veiligheidspost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

veiligheidspost