28 januari, 2019

Ontroerende love stories van Vlaamse meisjes en hun Britse bevrijder

Sweethearts coverOp zondag 3 februari 2019 om 11 uur stelt auteur Dirk Musschoot zijn boek Sweethearts voor in de schouwburg van het Cultuurcentrum Scharpoord. Na de verwelkoming door schepen van Cultuur Annie Vandenbussche en een inleiding op het boek door Maarten Van Steenbergen, directeur van de uitgeverij Lannoo, gaat Dirk Musschoot in gesprek met enkele sweethearts en hun kinderen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Miss Elise.  Daarna volgt er een receptie en signeersessie in de foyer van het CC Scharpoord. De For Freedom Pipes & Drums zorgen daarbij voor muzikaal entertainment. De toegang is gratis maar reservatie is gewenst via sweethearts@telenet.be of info@forfreedommuseum.be

 

Sweethearts

Het begint bij een toevallige ontmoeting in het Noord-Engelse Morpeth. Daar ontmoet anglofiel

Dirk Musschoot 'Yvette De Rijcke from Deinze in Belgium', die eigenlijk Godelieve blijkt te heten.

Tijdens de bevrijdingsdagen was ze verliefd geworden op een Engelse soldaat, Stanley

Creighton, en uiteindelijk ging ze met hem mee naar Engeland. Dat ene ontroerende verhaal leidde tot ruim dertig verhalen van jonge Vlaamse vrouwen die in 1944 of in de nasleep van de oorlog tot over hun oren verliefd werden op een Brits militair. Zo overkwam het ook Georgette Nobus uit Duinbergen, die de ware liefde vond in haar Johny uit Crewe, Cheshire. Geboren als Dennis Jones, maar door iedereen Johny genoemd, was hij één van de vele Britse militairen die hier in Knokke-Heist hun Vlaamse liefde vonden.

Dirk Musschoot brengt romantische liefdesverhalen afgewisseld met interessante informatie over de nasleep van de oorlog. Een reeks spannende en ontroerende verhalen met heel veel kanten. Hoe ze hun tommy leerden kennen. Hoe die soms al getrouwd bleek, maar ach, 'hij was al zo lang van huis' ... Hoe hun ouders argwanend reageerden, want 'Engeland, dat is zo ver'. Hoe veel jongens van hier jaloers waren. Hoe de katholieke kerk het had over 'het verval van de openbare zedelijkheid'. Hoe ze soms jaren op elkaar moesten wachten. Hoe sommigen hier bleven wonen, maar velen de oversteek naar Engeland maakten, met de nodige heimwee vandien.

sweethearts meerdere foto's