26 oktober, 2018

Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid herdenkt 100ste verjaardag van einde WOI

Op zondag 11 november 2018 organiseert het gemeentebestuur Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid. Deze eigentijdse herdenkingshappening is ondertussen aan zijn 12de editie toe. Dit jaar zijn de hoofdplechtigheden gecentraliseerd in de deelgemeente Heist. Meer dan 1000 toeschouwers, zowel jong als oud, zullen in de Sint-Antoniuskerk, op het Heldenplein en in Cultuurcentrum Scharpoord kunnen genieten van een gevarieerd programma.

 

Vredeshappening met muzikale omlijsting door Evi Roelen en Pierre Anckaert

De plechtigheden starten op zondagmorgen om 9.30 uur in de Sint-Antoniuskerk in Heist met een geanimeerde vredeswake waarbij leerlingen van de plaatselijke lagere en secundaire scholen, frisse vredespoëzie en- liedjes brengen. Evi Roelen (zang) en Pierre Anckaert (gitaar) zorgen met songs uit hun album ‘Keep the Home Fires Burning’ voor een stijlvolle muzikale omkadering. De originele liedjes die van de huiskamers tot in de loopgraven weerklonken, bezorgen je vandaag nog steeds kippenvel, omdat Evi en Pierre ze tot de essentie herleiden. En die essentie is soms breekbaar, dan weer ritmisch.

Herdenking wapenstilstand op het Heldenplein

Om 10.45 uur stappen prominenten en vaderlandslievende verenigingen onder begeleiding van de For Freedom Pipes & Drums band naar het Heldenplein, waar burgemeester Graaf Leopold Lippens om 11 uur zijn 11-novembertoespraak houdt. Jongeren van de plaatselijke jeugdverenigingen zullen tijdens de dodenoproep met witte rozen hun eer betuigen aan de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen. Daarna volgt de traditionele bloemenhulde, muzikaal omlijst door de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Heist en de For Freedom Pipes & Drums.

Bootjes knutselen ter ere van vice-admiraal Sir Roger Keyes

In de knutseltent van de Gezinsbond Heist zijn kinderen vanaf 10 uur al welkom. Dit jaar maakt de Gezinsboot bootjes die kaderen in het thema van de St. George’s Day in Zeebrugge. Op 23 april 1918 vatte Sir Roger Keyes, toenmalig vice-admiraal van de Britse oorlogsvloot, het plan op om de haven van Zeebrugge te versperren. Door drie cementschepen in de havengeul tot zinken te brengen wilde hij de Duitse duikboten die vanuit de Brugse binnenhaven opereerden, hun uitvalsbasis ontnemen. Het plan werd in 1918 uitgevoerd op de feestdag van Sint-Joris, de patroonheilige van Engeland die volgens de legende een draak zou overwonnen hebben.  Hoewel de Duitse onderzeeërs hinder ondervonden, slaagde de operatie niet echt. Toch kon de onderneming op de nodige lof rekenen. In 1919 werd vice-admiraal Keyes in Zeebrugge ontvangen door Koning Albert I. Bij die gelegenheid kreeg hij de klok cadeau die de Duitsers in Antwerpen ontvreemd hadden om ze in Zeebrugge als alarmklok te gebruiken. Tot op vandaag hangt deze klok in het stadhuis van Dover en wordt zij elk jaar op Saint George's Day geluid. De moedige poging van Keyes waarbij 200 slachtoffers vielen, wordt in Zeebrugge nog steeds herdacht en dit keer dus ook in Knokke-Heist.  

Nostalgische meidenswing met the Midnight Blue Birds

Na de bloemenhulde volgt een gratis openluchtreceptie met hartverwarmende en (h)eerlijke producten van Oxfam Wereldwinkel en optreden van de Midnight Blue Birds. De groep is een “close harmony singing group” naar het voorbeeld van de heerlijk nostalgische meidenswing uit de oorlogsjaren. Hun programma is bijzonder gevarieerd. Ze brengen zowel dansbare swing, hartbrekende ballads, als zelf gearrangeerde jazzhits.

The Indian Army in Flanders Fields

Mo(nu)ment voor vrede en verdraagzaamheid sluit om 17 uur af met een herdenkingsconcert in de schouwburg van Cultuurcentrum Scharpoord met ‘The Indian Army in Flanders Fields’ door harmonie De Zeegalm, Rajhans Orchestra en Indische pipers. Vanaf 1 oktober 2018 kon je hiervoor gratis tickets reserveren. Het concert is ondertussen volgeboekt.