26 oktober, 2018

Knokke-Heist brengt voor het eerst houtsculpturen van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol uit Belgische privécollecties samen

Knokke-Heist houdt de vinger aan de pols van de beeldende kunsten. Dat bewijst de kustgemeente met ‘Beelden in de stad’ en exposities van belangwekkende kunstenaars als René Magritte, Panamarenko en laatst nog Stephan Vanfleteren. Het Cultuurcentrum Knokke-Heist brengt van 27 oktober 2018 tot en met 13 januari 2019 het werk van de wereldbekende beeldhouwer Stephan Balkenhol naar Scharpoord. Curator en kunsthistoricus Jo Coucke stelde in nauwe samenwerking met de kunstenaar een overzicht samen van representatieve werken uit Belgische privécollecties.

Stephan Balkenhol

De Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol (°1957, Fritzlar/Hessen) is een grote naam in de internationale hedendaagse beeldende kunst. Van Helsinki tot Johannesburg en van Moskou tot Los Angeles, Balkenhol stelde al wereldwijd in galeries en musea zijn werk tentoon. In verschillende Europese en Noord-Amerikaanse steden is er permanent kunst van Balkenhol in het straatbeeld te zien. Op de Kapitelplatz in Salzburg staat  bijvoorbeeld zijn alom gekende ‘man in wit hemd en zwarte broek’ op een grote gouden bol. In Hamburg staan zijn figuren ‘s zomers op boeien in de Elbe en voor het Friese Sneek maakte Balkenhol dit jaar een fontein van een man met een hoorn des overvloeds. Andere beelden vinden we onder meer in Toronto, Berlijn, Leipzig, Metz en Leiden.
Stephan Balkenhol is sinds 1992 professor beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten van Karlsruhe. Hij leeft en werkt in de Duitse steden Kassel, Karlsruhe en Berlijn en het Franse Meisenthal (Lorraine).

Meesterlijke techniek

Stephan Balkenhol is vooral gekend voor zijn figuratieve sculpturen in hout. Met zijn onnavolgbare techniek snijdt Balkenhol beelden van mensen en dieren uit stukken boomstam. Het is ronduit verbluffend dat hij de figuren en hun sokkels onafgescheiden uit hetzelfde houtblok houwt. De kunstenaar laat bovendien de sporen van het maakproces zien. De inkervingen van de kettingzaag waarmee hij de ruwe vorm vrijmaakt en de inslagen van de beitels waarmee hij de huid afwerkt, blijven in het eindresultaat zichtbaar. Ze dragen bij tot de verwondering over de gedetailleerde vormgeving. Balkenhol finaliseert zijn beelden en reliëfs vaak met verf en slaat zo een brugje tussen beeldhouwkunst en schilderkunst. De sculpturen spreken iedereen aan omdat ze direct herkenbaar zijn en een krachtig, positief en genuanceerd mensbeeld uitstralen.

30 jaar artistieke expressie in hout

De expo biedt voor het eerst in België een overzicht van meer dan 30 jaar artistieke expressie in hout. De grote en kleine sculpturen, reliëfs en tekeningen zijn grotendeels afkomstig uit Belgische privécollecties en waren nooit eerder samen te zien. Het vroegste werk in de tentoonstelling dateert uit 1987, het meest recente wordt speciaal voor de tentoonstelling gemaakt. De tentoonstelling biedt op die manier een uitgelezen kans om een verzameling werken te zien die eenmalig en exclusief voor Knokke-Heist de geborgenheid van hun ‘thuis’ verlaten.

Expo Stephan Balkenhol / Houtsculpturen uit privécollecties

Zaterdag 27 oktober 2018 – zondag 13 januari 2019

Cultuurcentrum Scharpoord

Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist

cc.ticket@knokke-heist.be

cultuur.knokke-heist.be/balkenhol

Dagelijks: 10 – 18 uur

Op 24, 25, 31 december en 1 januari gesloten om 16 uur.

Tickets
€ 10 / € 8 KH Uitpas, Bill, + 10 pers. / - 18 jr. gratis