11 februari, 2019

Geboortecijfer van Knokke-Heistenaars in 2018 gestegen met 6%

babyDe dienst Burgerzaken noteerde in Knokke-Heist in 2018 344 bevallingen (169 meisjes en 175 jongens), waarvan 343 bevallingen in het AZ Zeno en 1 thuisbevalling. Dit is een stijging van 1,8% tegenover vorig jaar of  6 bevallingen meer. Het aantal Nederlandse kindjes daalt wel met 29 %. Oorzaken zijn de vergrijzing in Zeeuws-Vlaanderen en het stijgend succes van het ziekenhuis in Terneuzen. 112 van de geboorten op Knokke-Heists grondgebied waren van eigen inwoners. Met 54 bevallingen van inwoners buiten de gemeente (voornamelijk Brugge) komt dit neer op 166 nieuwe baby'tjes (71 meisjes & 95 jongens) die zich in Knokke-Heist in een warm huisje genesteld hebben. Dit is een stijging van 6% tegenover vorig jaar.

 

De populairste jongensnaam bij de Knokke-Heistenaars is Luca, op de voet gevolgd door Alexander, Elias, Liam, Maxim en Omar. Bij de meisjes scoren Alice, Elise, Emma, Ruth en Sarah het hoogst.

 

Naast de Belgische nationaliteit is de meest voorkomende de Nederlandse (aangezien het aantal Nederlanders die in ons ziekenhuis bevallen) gevolgd door de Roemeense en Poolse nationaliteit.

 

27 jaar is nog steeds de meest voorkomende leeftijd om een kindje ter wereld te brengen.

De jongste moeder was 17 jaar, de oudste 45. De drukste bevallingsmaand was september. De meeste kindjes zagen voor het eerst het daglicht op een woensdag.